Parandaloni demencën

Parandaloni demencën

Demenca thuhet se është sëmundja më mizore sepse shkakton dy vdekje: Zhdukjen e ngadaltë të personalitetit, e ndjekur nga largimi nga jeta.

Nëse anëtari i familjes suaj ka demencë, ju MUND bëjnë një ndryshim të madh. Lexo.

Mbështetja efektive është shpërblyese

Mbështetja e një prindi me çmenduri mund të jetë e vështirë dhe traumatike, por mund të jetë edhe shpërblyese. Shkencëtarët e Universitetit të Pitsburgut Dr T. Inagaki dhe Dr. E. Orehek të identifikuar në një Artikull 2016 i CDPS se kur perceptohet se mbështetja është në fuqi, mbështetja gjithashtu mund përfitojnë kujdestarin, duke çuar në zvogëlimin e stresit, rritjen e lumturisë dhe rritjen e ndjenjës së lidhjes shoqërore.

Madje mund të krijojë një ndikim të fuqishëm në opinionin tuaj.

Ky artikull do t'ju bindë se juaji angazhimi shoqëror me të dashurin tuaj është jetike - veçanërisht nëse ata janë në rrezik çmenduri.

Studimi: Biseda me video përmirësoi funksionin njohës

Një studim i rastësishëm tregoi se i bazuar në ueb ballë për ballë biseda rriti ndjeshëm funksionin njohës pas vetëm 6 javësh. Mosha mesatare e pjesëmarrësve ishte 80.5 vjeç. Në të kundërt, grupi i kontrollit, i cili kishte ndërveprime telefonike vetëm audio një herë në javë, nuk përjetoi përmirësim. Ky rezultat sugjeron që biseda me video mund të rrisë funksionet njohëse dhe të vonojë fillimin e demencës.

Dokumenti hulumtues që detajon përfundimet novatore u botua në vitin 2015 dhe bashkë-autor nga shkencëtarët kryesorë nga Universiteti i Shëndetit dhe Shkencës në Oregon, Universiteti i Miçiganit, Universiteti i Miamit dhe Qendra Mjekësore për Çështjet e Veteranëve në Portland.

Pjesëmarrësit u vlerësuan në një metrikë të njohur të demencës të quajtur Vlerësimi Klinik i Demencës (CDR). Ata u matën midis 0 dhe 0.5 në shkallë, ku 0 konsiderohet normale (për moshën) dhe 0.5 kategorizohet si dëmtim i butë njohës (MCI). Gjysma e pjesëmarrësve u zgjodhën pa demencë (CDR = 0) dhe gjysma e pjesëmarrësve u zgjodhën me demencë të lehtë.

Rezultatet e testit njohës "para dhe pas" dhe pikët e vetmisë u krahasuan midis grupit të ndërhyrjes dhe grupit të kontrollit.

Respektimi i rutinës së bisedës ditore ishte shumë i lartë, me 77% deri në 100% pajtueshmëri ditore (mesatarja: 89%). Nuk kishte absolutisht asnjë braktisje. Për të ndihmuar në arritjen e një niveli kaq të lartë të respektimit, a ekran i madh me prekje monitor dhe a i lehtë në përdorim ndërfaqes iu kushtua vëmendje e veçantë. Autorët vunë re se në krahasim me metodat e tjera të stimulimit, të tilla si trajnimi njohës i thirrur në lojë, biseda ballë për ballë është më e natyrshme, më tërheqëse dhe kërkon më pak motivim.

Pjesëmarrësit me MCI (demencë të lehtë) i përmirësuar në shpejtësinë e tyre psikomotorike duke përdorur vlerësime që përfshinin testet e zbulimit të Cogstate, si dhe testin A të krijimit të gjurmëve.

Pjesëmarrësit e paprekur në mënyrë njohëse (ata pa demencë) është përmirësuar ndjeshëm në testin e rrjedhshmërisë semantike të marrë në 6 javë (menjëherë pas gjykimit). Përmirësimet gjithashtu u vërtetuan se ishin jetëgjatë, e matur me testin e rrjedhshmërisë fonemike të marrë në 18 javë (12 javë pas përfundimit të gjykimit). Përmirësimet që rezultojnë në funksionin ekzekutiv të trurit të bazuar në gjuhë sugjerojnë që biseda ballë për ballë në internet mund të përdoret si një teknikë me kosto efektive për shtëpinë parandalimi i demencës.

Marrjet kryesore të marrjes:

 • Web-bazuar biseda funksionon - dhe tregon rezultatet pas vetëm 6 javë! Ky është një lajm i shkëlqyeshëm për anëtarët e familjes shumë larg për ta vizituar, shumë të zënë, pa burime ose të paaftë për të udhëtuar shpesh.
 • Vetëm 30 minuta në ditë koha ballë për ballë u tregua efektive. Kështu, për shembull, thirrje video dy herë në javë, me secilin prej 3-4 anëtarëve të familjes, është gjithçka që duhet.
 • Ato me dhe pa demencë përfituar. Nëse keni të afërm të moshuar që jetojnë vetëm ose brenda një objekti, mos prisni derisa të fillojë humbja e kujtesës.
 • Audio-vetëm ndërveprimi bën nuk prodhojnë të njëjtin përfitim (shpjegojmë pse më poshtë). Ne sugjerojmë që të "shkëmbejmë" ose të rrisim telefonin e zakonshëm me një telefon video.
 • Studimet e publikuara tregojnë se me moshën, motivet emocionale ndihmojnë në nxitjen e angazhimit dhe përmirësimin e rezultateve. Kjo sugjeron atë video bisedë me familjen dhe miqtë, në krahasim me bisedën me stafin dhe të huajt, ka shumë më shumë gjasa të sigurojë respektim dhe rezultate pozitive.
 • Më shumë më mirëMe Studimet e fundit të MRI e lidhin atë madhësia e rrjeteve sociale me dendësinë e lëndës gri dhe me vëllimin e amigdalës. Kjo sugjeron të konfiguroni si shumë familje dhe miq sa të jetë e mundur për të marrë pjesë në biseda me video.
 • A ekran i madh me prekje i lehtë në përdorim ndërfaqja është çelësi për pranimin dhe respektimin. Shumica e të moshuarve që përballen me demencë do të luftojnë me një iPad ose tabletë. Ata kërkojnë një pajisje miqësore për përdoruesit, siç është një video-telefon i krijuar posaçërisht për të moshuarit dhe ata me demencë.

Rekomandim për parandalimin dhe trajtimin

Autorët e studimit sugjerojnë që biseda video miqësore për përdoruesit mund të jetë një qasje e dobishme parandaluese e bazuar në shtëpi kundër rënies njohëse. Studimi u drejtua nga Profesor Hiroko Dodge në Universitetin Oregon Health & Science (OHSU) dhe Universitetin e Miçiganit dhe u financua nga Institutet Kombëtare të Shëndetit (NIH) në SHBA.

Lexoni abstraktin dhe shkarkoni letër origjinale.

Konnekt ka dëshmuar rezultate të ngjashme nga dora e parë (por jo në një studim të kontrolluar). Ne besojmë se kjo do të revolucionarizojë mënyrën se si ne kujdesemi për të afërmit tanë të moshuar - si ata që jetojnë në mënyrë të pavarur, ashtu edhe ata që kujdesen për pleqtë.

Studimet e reja masin përfitimin afatgjatë

Rezultatet e studimit të mësipërm ishin aq pozitive sa Dr. Hiroko Dodge dhe kolegët e saj aktualisht po kryejnë 2 studime të reja përcjellëse për të matur rezultatet shëndetësore afatgjata. Këto studime po përcaktojnë sasinë e ndikimit të bisedës ballë për ballë të bazuar në ueb në vonesën në fillimin e Sëmundjes Alzheimer (AD) dhe vonesën në rënien njohëse të të moshuarve me MCI (Dëmtim i butë njohës) mbi 5 vjet. Studimet gjithashtu financohen nga Instituti Kombëtar për Plakjen, një ndarje e Institutit Kombëtar të Shëndetit në SHBA.

Hulumtime të ngjashme: Lexoni përmbledhje, shkarkoni letra origjinale dhe shihni prezantimin tonë të konferencës 2018 mbi Izolimin Social të të Moshuarve.

Si të vononi fillimin e demencës ose të zvogëloni rrezikun e demencës

Profesionistët e shëndetit rekomandojnë gjithashtu:

 • Diete e shendetshme: Pritini ushqimet me sheqer dhe karbohidratet e rafinuara. Kufizoni ushqimet e përpunuara. Shmangni yndyrnat trans. Rritni yndyrnat omega-3. Shijoni fruta dhe perime. Pini 2-4 gota çaj në ditë. Mbani alkoolin në minimum.
  Pse funksionon: Mbipesha dyfishon rrezikun e Alzheimerit. Dieta e duhur mund të zvogëlojë inflamacionin, i cili dëmton neuronet dhe të ulë rrezikun e diabetit, i cili pengon komunikimin midis qelizave të trurit. Përveç kësaj, yndyrnat e shëndetshme mund të zvogëlojnë pllakat beta-amiloid.
 • Kontrolloni presionin e gjakut: Provoni rregullisht dhe ndiqni urdhrat e mjekut.
  Pse funksionon: Presioni i lartë i gjakut është i lidhur me demencën vaskulare.
 • Ushtrohu rregullisht: 150 minuta ushtrime me intensitet të moderuar në javë, duke kombinuar kardio me stërvitje me forcë.
  Pse funksionon kjo: Ushtrimi stimulon aftësinë e trurit për të ruajtur lidhjet e vjetra dhe për të krijuar lidhje të reja.
 • Lënë duhanin: Duhanpirësit mbi 65 vjeç kanë një rrezik 80% më të lartë të Alzheimerit.
  Pse funksionon: Përmirësimi i qarkullimit përfiton trurin pothuajse menjëherë.
 • Menaxhoni depresionin: Identifikoni shenjat e depresionit herët dhe konsultohuni me një profesionist shëndetësor për trajtim.
  Pse funksionon: Episodet e depresionit kanë një efekt fizik në tru. Depresioni është i lidhur me rrezikun e demencës.
 • Fle mire: Shumica prej nesh kanë nevojë për 8 orë gjumë. Nëse gërhitni, kontrolloni për apnea të gjumit. Mbani një orar të rregullt të gjumit. Kufizoni dremitjet në 30 minuta herët në pasdite. Shmangni televizorin, kompjuterët, celularët dhe dritat e ndritshme 2 orë para gjumit.
  Pse funksionon: Gjumi i dobët çon në nivele më të larta të beta-amiloidit. Gjumi i thellë është i nevojshëm për formimin e kujtesës.
 • Stimulimi mendor: Mësoni diçka të re. Shijoni enigma dhe lojëra. Praktikoni memorizimin. Ndryshoni zakonet tuaja të përditshme.
  Pse funksionon: Ashtu si stërvitja, stimulimi mendor përmirëson funksionin njohës. Aktivitete që përfshijnë detyra të shumta ose kërkojnë komunikimi dhe ndërveprimi ofrojnë mbrojtjen më të madhe. Për këtë arsye, angazhimi shoqëror ka të ngjarë formën më të mirë të stimulimit mendor.
 • Angazhimi shoqëror: Komunikimi verbal me të tjerët ushtron kujtesë, aftësi gjuhësore, vëmendje, funksion ekzekutiv dhe arsyetim abstrakt. Ballë për ballë komunikimi i shton ndjeshëm kësaj duke ushtruar përpunimin vizual dhe njohjen e modeleve, interpretimin e lëvizjeve të fytyrës dhe gjuhën e trupit që përcjellin kuptimin dhe emocionet, dhe përdorimin e koordinuar të gjesteve dhe lëvizjeve të cilat janë të lidhura me aftësitë psikomotorike.
  Pse funksionon: Përveç përfitimeve të dukshme të ushtrimit të më shumë trurit sesa enigmat e vetmuara, angazhimi shoqëror me familjen dhe miqtë mund të godasë secilën nga rekomandimet e tjera të mësipërme:
 • Ne kemi më shumë gjasa të mbajmë një dietë të shëndetshme dhe zakone të stërvitjes, të pajtohemi me ilaçet, të vërejmë episodet e depresionit dhe të ndjekim urdhrat e mjekut. Ne kujdesemi se si dukemi për miqtë tanë; ata kujdesen vërtet për shëndetin tonë; dhe shoqërimi shpesh përfshin pastrimin, lëvizjen dhe aktivitete të tjera fizike.
 • Kemi më shumë gjasa të mbajmë një model të mirë gjumi. Mbajtja e takimeve shoqërore kërkon qëndrimin zgjuar gjatë ditës dhe na ndihmon të lodhemi për natën.

Në përmbledhje, angazhim shoqëror ballë për ballë is vital për ata me demencë ose në rrezik të demencësMe Ushtron zona kyçe të trurit dhe ndikon pozitivisht në faktorët e tjerë kryesorë të rrezikut.

Get Konnekt letër të bardhë për 8 mënyra për të ndihmuar një prind të moshuar me demencë.

Burimet:

Videofon për çmenduri

 • Videofoni rritet ndjeshëm ballë për ballë ndërveprimi social
 • Rritja e ndërveprimit social ballë për ballë mund të jetë një ndërhyrje premtuese për përmirësimin e funksionit njohës
 • Ndërfaqja jashtëzakonisht e thjeshtë e përdoruesit promovon përdorimin dhe respektimin
 • Projektuar posaçërisht për demencën dhe ata në rrezik
 • Videofoni mund t'i përgjigjet automatikisht telefonuesve të besuar, për paqen e mendjes

Mëso më shumë

Hulumtime / studime më të dobishme

Izolimi shoqëror është i lidhur me depresionin, gjumin e dobët, presionin e lartë të gjakut, rënien e funksionalitetit dhe sëmundshmërisë. Lexoni përmbledhjet tona të thjeshta ose shkarkoni dokumentet origjinale izolimi social i të moshuarve.

Ndihmoni anëtarin e familjes ose klientin tuaj

Mësoni më shumë për Konnekt Videofon për demencënMe Për të provuar Videofonin për klientin ose anëtarin e familjes, thjesht na kontaktoni dhe ne do të bëjmë pjesën tjetër.

Post Previous
Siguria e të moshuarve në shtëpi
Post Next
Si të përmirësoni kujtesën - 3 mënyra

5 Comments.

 • Nga Mbretëria e Bashkuar: Një studim i Universitetit të Exeter rriti ndërveprimin social ditor të banorëve të shtëpive të pleqve (të cilët kishin demencë) nga 2 minuta në 10 minuta. Kjo përmirësoi mirëqenien dhe kishte përfitime të qëndrueshme! Studimi përfshiu 280 banorë dhe personel të kujdesit në 24 shtëpi kujdesi gjatë nëntë muajve.

  Kjo është dëshmi e mëtejshme e rëndësisë së ndërveprimit të përditshëm shoqëror!

  Lexoni këtu: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-07/uoe-jtm072518.php

 • Carole muir
  23/04/2019 12:45 am

  Djali im ishte vetëm 42 vjeç kur u diagnostikua me demencë të re ishte aq i shëndetshëm në trupin e tij të hahet dhe stërvitja çdo ditë vdiq 30 korrik 2018 në moshën 48 vjeç, sëmundja më e tmerrshme

  • Më vjen shumë keq të dëgjoj për humbjen tënde, Karol. Faleminderit që gjetët kohë për t'iu përgjigjur artikullit tonë. Nëna ime kishte çmenduri gjatë dy viteve të saj të fundit dhe ishte një kohë e vështirë për të gjithë ne. Ajo ishte një nga dy njerëzit që ishin ... si ta them ... arsyet për fillimin Konnekt, dhe pse ne jemi të apasionuar për të ndihmuar të tjerët që përballen me çmenduri. Unë nuk mund të filloj të imagjinoj se si duhet të ndihet humbja e djalit nga demenca.
   Unë kam ndarë histori nga disa familje të tjera këtu: https://www.konnekt.com.au/testimonials/

 • Çdo person që vuan nga mjegulla e trurit, humbja e kujtesës,,, depresioni, rrëzimet, dridhjet, problemet e gëlltitjes, mospërmbajtja duhet të kontrollohet për mungesë të vitaminës b12. Sa njerëz në shtëpitë e të moshuarve nëse kontrollohemi dhe trajtohemi mund të kthehen në shtëpi në mjedisin e vet që jeton një jetë të plotë. Fatkeqësisht, ekziston një epidemi në mbarë botën për shkak të mungesës së njohurive mjekësore dhe vitaminës b12 të serumit të nivelit të ulët të mangët. Në Japoni çdo serum B12 nën 500 trajtohet duke rezultuar në shumë pak demencë. Në krahasim me atë të Australisë diapazoni i ulët B12 është ulur në 135 pmol/l në disa laboratorë, gjë që është e tmerrshme. Bashkëshorti im dhe unë jemi të dy viktima me dëmtim të përhershëm nervor falë një diagnoze të gabuar. Shikoni videot në b12awareness.org për të parë rastet e diagnozës së gabuar dhe shkatërrimin që shkakton mungesa e vitaminës B12 jo vetëm tek të moshuarit por edhe tek të rinjtë.

  • Përshëndetje Marilyn,
   Faleminderit për shkrimin.
   Unë nuk kam një përvojë mjekësore, por leximi im konfirmon vëzhgimet tuaja, si më poshtë:
   1. Ndërkombëtarisht, "niveli i ulët" i B12 varion nga 130 dhe 258 pmol/l, ndërsa në Australi, shumica e laboratorëve të serumit testojnë për një "nivel të ulët" prej 220 pmol/l.
   2. Incidenca e mungesës së B12 rritet me moshën (> 65 vjeç).
   3. Shenjat dhe simptomat e mungesës së B12 mund të përfshijnë demencën, si dhe depresionin, lodhjen dhe ndryshimin e personalitetit.
   4. Tani ka udhëzime që rekomandojnë testimin e nivelit B12 kur ka shenja të MCI ose demencës në pacientët e moshuar.
   5. Midis 15% dhe 40% të pacientëve me një lexim të ulët të serumit B12 në fakt nuk kanë një mangësi të B12 pas hetimeve të mëtejshme. Si rezultat, një analizë relativisht e re tani mat nivelet aktive të vitaminës B12.
   6. extremelyshtë jashtëzakonisht e rrallë të mbidozosh me B12. (Kjo është në kontrast me disa vitamina të tjera, të tilla si vitamina A, ku doza më të larta mund të çojnë në probleme shëndetësore). Ju do të duhet të merrni mbi 1,000 herë kërkesën e rekomanduar ditore.
   7. Vitamina B12 e dietës merret nga produktet shtazore (bulmeti, mishi, vezët, peshku dhe prodhimet e detit). Një sasi e vogël mund të merret nga bakteret që gjenden në kërpudha shitake të palara, të paqëruara, të thara (në krahasim me shumicën e llojeve të tjera), sojë e fermentuar (veçanërisht tempe) dhe legen ngjyrë vjollce të tharë (nori ose algat).
   8. Autorët e artikullit u habitën që veganët dhe ata të varur nga alkooli nuk përmenden në udhëzimet e reja.
   9. Ekzistojnë dy njësi të ndryshme (si cm metrikë dhe inç perandorak) për matjen e niveleve të serumit B12: pmol/l dhe pg/ml. Kini kujdes të mos i përzieni ato.
   10. Japonia ngriti gamën e saj të referencës B12 në 500 - 1300 pmol/l në vitet 1980.
   11. Disa studime kërkimore sugjerojnë që në disa raste, mungesa e B12 mund të shkaktojë një lloj demence të kthyeshme (shumë të ndryshme nga demenca e shkaktuar nga sëmundja e Alzheimerit) në pacientët e moshuar.
   Burimet:
   Australi: https://www.healthed.com.au/clinical-articles/vitamin-b12-deficiency/ https://mthfrsupport.com.au/2015/03/vitamin-b12-reference-range-level-set-low/
   SHBA: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15681626
   Mendimi im për këtë: Gjithmonë konsultohuni me një mjek/mjek në lidhje me shqetësimet tuaja shëndetësore. Lexoni uebfaqe të respektuara mjekësore, por kurrë mos u mbështetni në këshillat që lexoni në internet. Nëse jeni vegan ose konsumoni një sasi të madhe alkooli, tregoni mjekut tuaj; ai/ajo mund të rekomandojë suplemente B12. Për shumicën prej nesh, shumicën e kohës, marrim më shumë se sa duhet B12 në dietat tona.
   Për të përsëritur mohimin tim: Unë nuk kam një përvojë mjekësore. Gjithmonë konsultohuni me mjekun/mjekun tuaj për këshilla mjekësore.

Komentet janë të mbyllura.

Menyja